„Gwałt. Głosy”. Zapraszamy do Teatru Powszechnego

Zapraszamy serdecznie na spektakl „Gwałt. Głosy” 7, 8 i 9 grudnia 2015 roku do Teatru Powszechnego. Wstęp bezpłatny, ale prosimy o wcześniejsze rejestrowanie się.

Usłyszeć niesłyszane. Zobaczyć to, co ukryte. Wyjść z ciszy.

Przeciwstawić się przemocy. Nie zgodzić na milczenie.

„Gwałt. Głosy” to teatralny protest wobec powszechnego zjawiska przemocy seksualnej wobec kobiet. To próba zmierzenia się ze złożonością tego problemu, dekonstrukcji potocznego myślenia i zakwestionowania społecznej percepcji. To oddanie głosu tym, które najczęściej nie są pytane: kobietom, które doświadczyły przemocy. Kobietom, które swoim wielogłosem opowiadają o doświadczeniu nieposiadającym narodowości, wieku ani orientacji. O gwałcie. Głosy kobiet przeplatają się tu ze sobą, nawiązując do indywidualnych doświadczeń i odrębnych historii. Historii, które zdarzyły się naprawdę.

Punktem wyjścia do pracy nad spektaklem były badania dotyczące przemocy seksualnej i sytuacji kobiet mających za sobą doświadczenie gwałtu, przeprowadzone przez Fundację na rzecz Równości i Emancypacji STER we współpracy ze Stowarzyszeniem na rzecz Kobiet VICTORIA z Rzeszowa i Stowarzyszeniem WAGA z Gdańska. Jasno z nich wynika, że rozmowa o przemocy seksualnej, a o gwałcie w szczególności jest bardzo trudna, o ile w ogóle możliwa, ponieważ gwałt jest jednym z najbardziej traumatycznych i przemilczanych doświadczeń. Do końca życia pozostaje bolesną, otwartą raną. Wiele kobiet nie mówi o tym swoim bliskim, nie decyduje się na drogę sądową. Dla większości kobiet uczestniczących w badaniu spotkanie z ankieterką było pierwszą okazją do rozmowy o gwałcie. Spektakl powstał w dialogu z badaniami, nawiązując bezpośrednio do rozmów przeprowadzonych z ich uczestniczkami.

Autorką scenariusza jest Sylwia Chutnik – pisarka i działaczka społeczna, kulturoznawczyni. Założycielka i prezeska Fundacji MaMa – w 2009 roku została laureatką Społecznego Nobla Ashoki. Autorka książek, m.in. Kieszonkowy atlas kobiet (2008), Dzidzia (2009), Cwaniary (2012), Warszawa kobiet (2011), W krainie czarów (2014), Jolanta (2015). Laureatka Paszportu Polityki w dziedzinie „Literatura” za 2008 rok, trzykrotnie nominowana do Nagrody Literackiej NIKE (w 2009 roku za Kieszonkowy atlas kobiet, w 2013 roku za Cwaniary, w 2015 roku za W krainie czarów).

Spektakl reżyseruje Agnieszka Błońska – reżyserka i aktorka teatralna, pracuje w Polsce i w Wielkiej Brytanii. Jej ostatnie spektakle to Once Upon A Time (Theatre Bristol, Circomedia), At The End Of The Line (The Exchange Gallery), F.E.A.R. (Cardiff, Experimentica). Współpracowała z takimi grupami teatralnymi i teatrami jak Wildworks Theatre, Desperate Men, DotComedy, Mercurial Wrestler, Soho Theatre oraz National Theatre Studio w Londynie. W Polsce wyreżyserowała między innymi Był sobie Dziad i Baba oraz Grubasy w Instytucie Teatralnym w Warszawie, Fale w Teatrze Ochoty oraz Eintopf w ramach międzynarodowego projektu Taburopa.

W 2006 roku spektakl Agnieszki Błońskiej i Seana Palmera Suffocation (Duszność) został nagrodzony na festiwalu Malta w Poznaniu w kategorii debiuty. W 2008 roku Agnieszka Błońska została nominowana do brytyjskiej nagrody Arts Foundation dla młodego reżysera.

Reżyseria świateł: Artur Sienicki – urodzony w 1975 roku w Warszawie. Absolwent Wydziału Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawskiej Szkoły Fotografii oraz Państwowej Szkoły Filmowej w Łodzi Wydział Operatorski. Projektuje światło i wideo – m.in. w Operze Narodowej, Operze Wrocławskiej, Teatrze Narodowym, Teatrze Polskim w Bydgoszczy, Teatrze Polskim we Wrocławiu, Teatrze Starym w Krakowie. Autor zdjęć do nagradzanych filmów krótkometrażowych, fabularnych i dokumentalnych oraz teledysków. Operator kamery m.in. przy „Obławie”. Od wielu lat współpracuje z Michałem Zadarą i współtworzy grupę artystyczną CENTRALA.

Producentką spektaklu jest Anna Grzelewska – fotografka, reżyserka i producentka. Współpracowała przy produkcji ostatnich prac Zbigniewa Libery m. in. Wyjście ludzi z miast, Wolny Strzelec, Ekonomiczna Norymberga, Pierwszy dzień wolności.

Obsada:

Alicja Aleksandrowicz

Agnieszka Bińczycka

Ana Forma

Jolanta Gawęda

Elżbieta Hołoweńko

Aleksandra Margryta

Rozalia Merzicka

Danuta Nagórna

Zofia Nawrocka

Jolanta Olszewska

Natalia Skoczylas

Alina Synakiewicz

Anna Zajdel

Producentem spektaklu jest Fundacja na rzecz Równości i Emancypacji STER. Spektakl został przygotowany we współpracy z Teatrem Powszechnym w ramach projektu „Przełamać tabu – prawa ofiar przemocy seksualnej” realizowanego przez Fundację na rzecz Równości i Emancypacji STER wspólnie ze Stowarzyszeniem na rzecz Kobiet VICTORIA z Rzeszowa i Stowarzyszeniem WAGA z Gdańska w ramach programu Obywatele dla Demokracji, finansowanego ze środków Europejskiego Obszaru Gospodarczego (EOG).

Wstęp na spektakl jest bezpłatny, ale prosimy o wcześniejsze zarejestrowanie się:

Rejestracja na spektakl 7.12.2015: http://www.uczestnicy.pl/event/gwalt-glosy—7122015

Rejestracja na spektakl 8.12.2015: http://www.uczestnicy.pl/event/gwalt-glosy—8122015

Rejestracja na spektakl 9.12.2015: http://www.uczestnicy.pl/event/gwalt-glosy—9122015