Pionierki, emancypantki, feministki. Komiks o herstorii

Kim były i o co walczyły polskie emancypantki? Która z nich jako pierwsza ubiegała się o mandat posłanki? Jak wyglądał pierwszy dzień na uniwersytecie pierwszych polskich studentek? Kto organizował Uniwersytet Latający, trójzaborowe zjazdy, wiece i manifestacje? Kim były kobiety, które przemycały broń i walczyły w kobiecych legionach? Jak udało się przekonać Józefa Piłsudskiego do podpisania dekretu przyznającego powszechne prawa wyborcze?

Fundacja na rzecz Równości i Emancypacji STER i Zwykłe Życie
serdecznie zapraszają na premierową prezentację obszernych fragmentów komiksu, który opowiada herstorię walki o prawa wyborcze kobiet na ziemiach polskich, z udziałem: rysowniczki Beaty Sosnowskiej i autorki scenariusza Agnieszki Grzybek, Anny Czerwińskiej – koordynatorki projektu, a także gościń: dr Sylwii Chutnik i dr Anny Nowakowskiej-Wierzchoś.

Dyskusję o tym, dlaczego w Polsce bardziej znana jest Emmeline Pankhurst niż jakakolwiek polska emancypantka, o tym, jak upowszechniać historię, czy da się atrakcyjnie pokazać trójzaborowe zjazdy kobiet i po co? – poprowadzi Olga Wróbel.

Pionierki, emancypantki, feministki. Komiks o herstorii
16 listopada 2019 (sobota), godz. 13.00,
NIECH ŻYJE KOMIKS I ILUSTRACJA,
Państwowe Muzeum Etnograficzne, ul. Kredytowa 1, Warszawa

Prace nad komiksem finansowane są w ramach projektu „Pionierki, emancypantki, buntowniczki”, dofinansowanego przez Muzeum Historii Polski w Warszawie w ramach Programu „Patriotyzm Jutra”. Z tej dotacji komiks ukaże się tylko w wersji elektronicznej. Docelowo zbierane są środki na druk komiksu.

Partnerem projektu jest Dom Spotkań z Historią.

O uczestniczkach spotkania:

Beata Sosnowska – Artystka, której tworzywem jest rysunek, w którym często odwołuje się do innych form takich, jak: słowo, film, fotografia i malarstwo. Na swoim koncie ma działania performatywne, które prezentowała m.in. na WRO’05, w Stoczni Gdańskiej, BWA Zielona Góra, BWA Łomża, CSW Łaźnia, w galerii Lokal 30, Galerii Żak oraz na Generatorze w ramach Malta Festiwal Poznań. Autorka multimedialnego tomiku poezji „W cieniu szumiących wind”. W latach 2012-2015 współtwórczyni kolektywu rysujących dziewczyn Dream Team. Obecnie eksploruje komiks jako formę sztuki i komunikacji. Prowadzi warsztaty komiksowe w środowiskach osób wykluczanych społecznie takich jak więźniarki, osoby starsze i osoby LGBTQ. Autorka komiksu społecznego „Zeszyciki prowincjonalne”, oraz „Pytam: dlaczego?”, wydanych w formule selfpublishing. Autorka antologii „Krew”, Centrala. W swoim dorobku ma liczne publikacje w antologiach, zinach oraz w czasopismach i gazetach, w tym między innymi: Ha!art, Centrala, Timof Comics , Gazeta Wyborcza, Magazyn Pismo, Przekrój, fabularie, Zeszyty Komiksowe, Replika, publikuje w francuskim piśmie La Revue LGBT BD. Współpracuje z organizacjami feministycznymi i pozarządowymi. Jest autorką rysunków do wystawy „Nasze bojownice. 100-lecie praw wyborczych Polek” (2018). Mieszka i pracuje w Warszawie. www.beatasosnowska.pl ; facebook.com/artystkabeatasosnowska/

Olga Wróbel – kulturoznawczyni, autorka komiksów, pracownica muzeum. Prowadzi bloga książkowego Kurzojady.

Sylwia Chutnik – Doktor nauk humanistycznych. Z wykształcenia kulturoznawczyni, absolwentka Gender Studies na UW. Pisarka, publicystka, działaczka społeczna i promotorka czytelnictwa. Członkini Związku Literatów Polskich i Stowarzyszenia Unia Literacka. Kuratorka festiwali i inicjatyw literackich (Międzynarodowy Festiwal Literacki Apostrof, Kawiarnia Literacka OFF Festival, dyskusje i spotkania autorskie). Była wykładowczynią w Instytucie Kultury Polskiej UW oraz w szkole pisania Maszyna do Pisania. Felietonistka ,,Polityki”;, „Pani”, „Wysokich Obcasów”, ,,Gazety Stołecznej” i wielu portali internetowych. Współprowadziła programy literackie „Cappuccino z książką” i „Zapomniani – odzyskani” w TVP Kultura oraz „Barłóg literacki”. Jej teksty ukazały się w książkach zbiorowych oraz w wielu katalogach do wystaw sztuki współczesnej i programach teatralnych (między innymi Teatru Wielkiego – Opery Narodowej, Galeria Bunkier Sztuki, Muzeum Nobla w Sztokholmie). Publikuje gościnnie na łamach prasy polskiej i zagranicznej. Jej teksty naukowe znalazły się w ponad 20 opracowaniach i książkach zbiorowych. Stypendystka Homines Urbani 2008, Instytutu Books from Lithuania 2009, Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego 2010, Miasta Stołecznego Warszawy 2010, Instytutu Goethego 2010. Laureatka nagród literackich i społecznych. Zasiada w Kapitule Nagrody im. Olgi Rok, Kapitule Obywatelskiej Naukowych Nagród „polityki” oraz w Radzie Funduszu Feministycznego.

Anna Nowakowska-Wierzchoś – historyczka, archiwistka, autorka książki o Wandzie Gertz. Badaczka aktywności społecznej i politycznej Polek w XX w. Obecnie w IH PAN wraz z dr Iwoną Dadej realizuje projekt poświęcony lwowskiemu �Muzeum Zasłużonych Polek i budowaniu postaw patriotycznych kobiet w II RP w ujęciu komparatystycznym. Współtwórczyni Feministycznego Salonu Historycznego.

Agnieszka Grzybek – tłumaczka, redaktorka, ekspertka równościowa, współzałożycielka Fundacji na rzecz Równości i Emancypacji STER. Absolwentka Wydziału Polonistyki na Uniwersytecie Warszawskim. Współautorka książki „Polityka i płeć” (Warszawa 2005). Współautorka wystaw: „Nasze bojownice. 100-lecie praw wyborczych Polek” (2018) oraz „Radne warszawskie. 100-lecie kobiet w Radzie Miejskiej” (2019). Zaangażowana w kampanię „Ulice dla kobiet”, mającą na celu upamiętnienie kobiet w nazwach warszawskich ulic.

Anna Czerwińska – działaczka na rzecz praw kobiet, współzałożycielka Fundacji na rzecz Równości i Emancypacji STER. W 2008 roku otworzyła Wirtualne Muzeum Historii Kobiet (feminoteka.pl/muzeum). Prowadziła zajęcia autorskie na temat ruchu kobiecego i historii kobiet na UW, Instytucie Badań Literackich PAN i UMK w Toruniu. Współautorka filmu dokumentalnego o Halinie Paszkowskiej – pierwszej kobiecie dźwiękowcu (Szkoła A. Wajdy). Współautorka wystaw: „Nasze bojownice. 100-lecie praw wyborczych Polek”, przygotowanej w 2018 roku we współpracy z Domem Spotkań z Historią, oraz „Radne warszawskie. 100-lecie kobiet w Radzie Miejskiej” (Dom Spotkań z Historią, 2019).

Wydawcą komiksu jest Fundacja na rzecz Równości i Emancypacji STER (fundacjaster.org.pl), której jednym z celów działania jest upowszechnianie wiedzy o historii kobiet i dorobku ruchu kobiecego. W 2018 roku Fundacja prowadziła m.in. kampanię „Ulice dla kobiet” (we współpracy ze Stowarzyszeniem Miasto Jest Nasze) mającą na celu upamiętnienie kobiet w nazwach warszawskich ulic. We współpracy z Domem Spotkań z Historią i Fundacją Warszawa jest kobietą przygotowała wystawę „Nasze bojownice. 100-lecie praw wyborczych Polek”. Na stronie Fundacji został uruchomiony specjalny dział „100 lat praw wyborczych kobiet”, w którym publikowane są materiały źródłowe i artykuły poświęcone historii emancypacji i walki o prawa wyborcze.