STER w Porozumieniu Odzyskać Wybór

Fundacja na rzecz Równości i Emancypacji STER przystąpiła do Porozumienia Odzyskać Wybór, które stawia sobie za cel walkę o odzyskanie zabranego kobietom w Polsce 23 lata temu prawa do aborcji.

11167909_1718798288390771_4050038409727339959_o

W sobotę 9 kwietnia 2016 roku Porozumienie Odzyskać Wybór organizuje przed Kancelarią Prezesa Rady Ministrów demonstrację w obronie praw kobiet i prawa do samostanowienia.

Link do wydarzenia na FB: https://www.facebook.com/events/1675945199321639/

Wychodzimy na ulicę, bo nie godzimy się na to, aby o naszych ciałach i naszym życiu decydował ktokolwiek inny, niż my same.

Za długo wmawiano nam, że obecne rozwiązanie to „kompromis”.

Pokażmy, że nie godzimy się na barbarzyńskie prawo, które stawia nas w roli zakładniczek swoich ciąż.

Przed transformacją ustrojową kobiety w Polsce mogły legalnie przerywać ciąże w bezpiecznych warunkach, niezagrażających ich zdrowiu ani życiu. Mogły same decydować o swoim ciele, o tym, czy chcą być matkami, czy nie. W 1993 roku to prawo zostało im odebrane, a obowiązująca ustawa została nazwana kompromisem. Fakt istnienia prężnie działającego podziemia aborcyjnego oraz turystyki aborcyjnej pokazuje, że „kompromis aborcyjny” to ściema. Kobiety nadal przerywają ciąże, tyle, że odbywa się to w atmosferze lęku i zastraszania, z narażeniem ich zdrowia i życia. Nawet kiedy przysługuje im prawo do legalnej aborcji, muszą przejść przez serię upokorzeń i zawsze zdane są na czyjąś łaskę. W tym momencie i tak okrojone prawo może być kobietom odebrane całkowicie. W ciągu kilku najbliższych miesięcy politycy_czki oraz księża będą decydować za nas, głosując nad okrutnym i barbarzyńskim projektem ustawy złożonym do Sejmu przez fanatyków, którzy są gotowi poświęcać wolność i życie kobiet w imię ideologii.

Porozumienie ODZYSKAĆ WYBÓR to nieformalna grupa osób z organizacji feministycznych i innych organizacji pozarządowych, kolektywów i grup aktywistycznych, skupiona na walce o odzyskanie zabranego nam 23 lata temu prawa do aborcji.

WAŻNE: Nie zrzeszamy się z partiami politycznymi ani podmiotami komercyjnymi.

Zapraszamy do współpracy i dołączania!
Facebook: https://www.facebook.com/Porozumienie-Odzyska-1718759438394656/
Kontakt dla mediów: +48 575 828 171, +48 575 828 172