Autonomia pacjentek a praktyka lekarska. Cz. II

Zapraszamy do obejrzenia drugiej części konferencji „Autonomia pacjentek a praktyka lekarska. Środowisko lekarskie w debacie o prawie kobiet do aborcji”, jaka odbyła się 30 czerwca 2017 roku w Warszawie.

Podczas konferencji przedstawiono wyniki badań pogłębionych przeprowadzonych wśród ginekologów i ginekolożek w 2016 i 2017 roku na temat ich postaw dotyczących przerywania ciąży. W pierwszym panelu komentującym wyniki badań udział wzięli: prof. Eleonora Zielińska z Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego, dr n. med. Medard Lech i lek. Natalia Jakacka oraz autorka badań dr Magdalena Grabowska z Instytutu Filozofii i Socjologii PAN i Fundacji STER. Dyskusję moderowała Anna Czerwińska z Fundacji STER.

Badania i konferencja zostały zrealizowane w ramach projektu „Sojusznicy czy przeciwnicy? Jak przekonać środowisko lekarskie w Polsce do wspierania praw reprodukcyjnych i seksualnych?”, finansowanego ze środków Fundacji Open Society Institute we współpracy z Human Rights Initiative of the Open Society Foundation.