Magdalena Kicińska

Reporterka, pisarka, redaktorka prowadząca dział „Rzeczywistość” w miesięczniku „Pismo. Magazyn Opinii”.  Związana z „Dużym Formatem” – magazynem reporterskim „Gazety Wyborczej”. Publikowała m.in. w „Wysokich Obcasach”, „Tygodniku Powszechnym, „Polityce”, „Przekroju”, „Elle”, „Voyage” i kwartalniku „Dialog-Pheniben”. Nominowana do nagrody im. Teresy Torańskiej w 2013 roku, finalistka stypendium im. Ryszarda Kapuścińskiego. Stypendystka Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Jej teksty znalazły się w kilku antologiach, m.in. Walka jest kobietą (2014), Mur. 12 kawałków o Berlinie (2015), Obrażenia. Pobici z Polską (2016). Jest autorką książki Pani Stefa, poświęconej Stefanii Wilczyńskiej (2015), za którą otrzymała Nagrodę Literacką m.st. Warszawy 2016 oraz Poznańską Nagrodę Literacką – stypendium im. Stanisława Barańczaka dla młodego twórcy. Jest współautorką (wraz z Marcinem Dziedzicem) książki Teraz’43. Losy oraz współredaktorką (wraz z Moniką Sznajderman) tomu Przecież ich nie zostawię. O żydowskich opiekunkach w czasie wojny. Laureatka Grand Press 2017 w kategorii wywiad.