Prof. Joanna Regulska

Absolwentka Wydziału Geografii na Uniwersytecie Warszawskim, profesorka geografii oraz women’s i gender studies na Uniwersytecie w Rutgers (USA), przez wiele lat była dyrektorką Wydziału Women’s and Gender Studies, obecnie wicerektorka tego uniwersytetu odpowiedzialna za współpracę międzynarodową, nadzoruje Centers for Global Advancement i International Affairs. Wykładowczyni Szkoły Nauk Społecznych IFiS PAN; w latach 1996–1998 kierowała Programem Gender and Culture na Uniwersytecie Środkowoeuropejskim w Budapeszcie. Zajmuje się udziałem kobiet w polityce, szczególnie na szczeblu samorządowym, procesami demokratyzacji i decentralizacji oraz partycypacją obywatelską w Europie Środkowo-Wschodniej. Współautorka książek: Women and Citizenship in Central and East Europe (razem z Jasminą Lukic i Darją Zavirsek, Ashgate Publisher, Wielka Brytania 2006), Współpraca czy konflikt. Unia Europejska, państwo i kobiety (razem z prof. Małgorzatą Fuszarą, dr Magdaleną Grabowską, dr Joanną Mizielińską, Warszawa 2009), Women and Gender in Postwar Europe: From Cold War to European Union (razem z Bonnie Smith, Routledge 2012). W 2011 otrzymała tytuł doktora honoris causa Uniwersytetu w Tbilisi (Gruzja).